Plitvička bajka
Postanite dio nedovršene priče...

Poučno planinarska staza kroz prašumu Čorkova uvala

„ Pokorite najljepšu prašumu na području Dinarida i poslušajte priču koju će vam nježno na uho ispričati petsto godišnje jele i smreke“

Jeste li znali da ¾ površine Nacionalnog parka Plitvička jezera prekriva šuma? Ali ne samo to, u sklopu šume Nacionalnog parka nalazi se najljepša prašuma Dinarskog planinskog masiva – Čorkova uvala površine od 79,50 ha. Ova se iskonska, nedirnuta šuma bukve i jele razvijala isključivo u prirodnim uvjetima svoga staništa bez neposrednog utjecaja čovjeka.

Mjesto polaska:

Ispred Vašeg hotela

Vrijeme polaska:

~ 09:00

Cijena:

180 €

( Profesionalni planinarski vodič )

+7€ prijevoz / Cijena po osobi

Povratak:

na Vašu lokaciju

Uključeno:

Posjet Čorkovoj uvali – posljednjoj europskoj prašumi

Planinarska avantura uz licenciranog UIMLA planinskog vodiča

Polazak vozilom ispred smještajne jedinice, te nakon uspona povratak u smještaj

Ukupna dužina staze je 22 km

Očekivano trajanje izleta je 7 sati

Garantiramo dobru zabavu

Tura:

Polazak ispred smještajne jedinice sa privatnim vozilom do Plivice Sela, predivnog malog mjestašca smještenog unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera. Samo 400 metara od Velikog Slapa naša planinarska avantura započinje. Vaš će vas vozač prepustiti u sigurne ruke vašeg profesionalnog UIMLA vodiča. Početak planianarske staze nalazi se su srcu Nacionalnog parka, kroz nestvarnu prirodnu ljepotu ove poučne staze teče kristalno čist Plitvica poto. On je taj koji opskrbljuje vodom najveći slap u parku. Dalje nastavljamo proplancima podno napuštene vile koja je nekada bila rezidencija poznatog vladara ovih područja – Josipa Broza Tita. Preko vrha Preka kosa krećemo se prema prašumi Čorkova uvala. Do istoimenog napuštenog sela Čorkova uvala trebati će nam četri sata hoda, koja uključuju nekoliko zaustavljanja na predivnim lokacijama radi krećeg odmora. Po dolasku u lugarnicu, u Čorkovoj ćemo uvali ćemo napraviti duži odmor za ručak i opuštanje. Nakon zasluženog odmora nastavljamo dalje kružnom stazom kroz čudesne pejzaže. Ovakvi su krajolici strogo zaštićeni upravo zbog smanjenog utjecaja čovjeka, i kao takve ih nigdje drugdje ne možete vidjeti. Do Plitvica sela i kraja ove prekrasne priče će nam trebati 3 sata hoda s dva kraća odmora. Po dolasku u Plitvica selo,vaš će vas vozač vratiti u smještajnu jedinicu.

BOOK NOW!

Korisne informacije:

  • Čorkova se uvala nalazi na nadmorskoj visini od 860 do 1028 m., ukupna površina prašume jest 79,50 ha.
  • Tehnička i kondicijska zahtjevnost:
  • Kategorija kondicijske zahtjevnosti: zahtjevno – K3
  • Kategorija tehničke zahtjevnosti: lagano – T1
  • Preporučena oprema na izletu: ruksak sa hranom i pićem (minimalno 3l vode)
  • Za višesatno hodanje preporučujemo planinarske cipele (gojzerice) ili čvrste tenisice
  • Odjeća treba biti prilagođena vremenskim prilikama i pružiti zaštitu od sunca, kiše i vjetra
  • Izlet nije prilagođen osobama s invaliditetom
  • Nemojte loviti, hraniti ili na bilo koji način uznemiravati životinje. Te nastojte uvijek dovoljno glasno razgovarati kako bi vas životinje na vrijeme osjetile i udaljile se od staze.
  • Otpatke ne ostavljajte u prirodi već ih ponesite sa sobom. Prirodu sačuvajte čistu i netaknutu za buduće generacije.

Opširnije:

Zamislite kada bi posjet prašumi bilo skoz jednostavan i koncipiran kao jednodnevni izlet uz stručno vođenje profesionalnog UIMLA vodiča. U samom središtu Nacionalnog parka Plitvička jezera, na površini od 80ha smjestila se poznata Čorkova uvala. Ovo područje bogato bukvom i jelom smatra se prašumom jer njegovim područjem čovjek nikada nije zagospodario. Skriveno na visini od 840 metera ovo se prašumsko blago zahvaljujući nepristupačnom terenu uspješno očuvalo kroz vrijeme. Čorkova uvala primjer je savršenih životnih procesa koji su se samostalno održavali bez tehnoloških i ljudskih utjecaja. Mnogi ljubitelji prirode dolaze samo kako bi promotrili ovu samonastalu prirodnu zajednicu. Kako i svaka struktura tako i naša prašuma ima svoj životni ciklus sa svojom strukturom, usponima i padovima. Ponekada promjene kao takve ne zahvaćaju cijelu prašumu kao takvu nego samo neke njezine dijeove. Prolazeći kroz prašumu susresti ćemo se sa mnoštvom suhih i slomljenih stabala koja propadaju na različite načine. Zanimljivo je napomenuti da se bukva i javor puno brže razlažu nego smreka i jela kojima je potrebno i do 80 godina kako bi se vratili prirodi. Prolazeći ovom edukativnom stazom možemo naći i drveća stara i preko 500 godina, većinom jele i smreke. U krškim staništima zabilježno je da mogu doživjeti i preko 700 godina. Jedno od manje izdržljivijih drveća je bukva čiji životni proces traje do 300 godina. Uživanje u hladovini guste šume neprocjjenjivo je u ljetnim mjesecima. Prolazeći kroz porezbacano drveće po putu osjećati ćete se kao da prolazite iza nekog diva koji je po putu počupao višak drveća i grana. Naravno na putu do lugarnice proći ćemo Čorkovom livadom, predivnom poljanom koja je totalna suprotnost prašumi koju smo prošli. Na Čorkovoj će vas livadi oduševiti pejsaž prepun cvijetnih detalja i predivnih mirisa. Ovu predivnu bajku upotpuniti će žubor vode sa Čorkovog izvora gdje ćete se moći napojiti pitke izvorske vode. Ovo neprocjenjivo mjesto zaštićeno je dio Nacionalnog parka i nezaobilazna stanicaa ljubitelja prirode.

REZERVIRAJ!