Plitvička jezera
Čarolija na dlanu!

Zagreb -> Plitvička jezera -> Zadar

“Na putu do obale posjetite jedino mjesto gdje vam plaža neće nedostajati”

Najljepši put od metropole do zadarskog zalaska ide preko Plitvica

Mjesto polaska:

Zagreb

Vrijeme polaska:

Preporučamo u 08:00

Odredište:

Zadar

Uključeno:

Posjet slikovitom mjestašcu – Rastokama 

Polazak ispred hotela/apartmana 

Profesionalni vozač koji govori engleski 

Klimatizirano vozilo sa brzim internetom 

Boca vode za svakog putnika

Garantiramo Vam dobru zabavu

Nije uključeno:

Ulaznice za Nacionalni park Ovdje kupite ulaznice

Ručak (mogućnost rezervacije u narednom koraku)

Ovlašteni vodič (mogućnost rezervacije u narednom koraku)

Tura:

Planirani polazak ispred hotela u Zagrebu je oko 8:00 ujutro. Nakon otprilike 2 sata vožnje, zaustavit ćemo se u mjestašcu Rastoke, poznatom po vodenim mlinicama. Rastoke su nastale predivnom igrom prirode koja zelenomodru vodu rijeke Slunjčice prelijeva preko sedrenih stijena u Koranu stvarajući pritom mnoštvo slapova, brzaca, malih jezera i kaskada.

Nakon kratkog odmora svoj put nastavljamo prema veličanstvenim Plitvičkim jezerima.  Iskusni će vam vozač uz pomoć karte na ulazu sugerirati kojim se rutama kretati ovisno o interesu, motivaciji te raspoloživom vremenu kako biste što je dublje moguće uronili u magiju ovog šumskog bisera.

Očekivani ulazak u park je oko 13 sati. Hodajući drvenim stazama i mostovima možete prići slapovima toliko blizu da vam orose lice. Osvojite vidikovce koji nude nezaboravne zalaske i posjetite vlažne špilje koje su pravo osvježenje u ljetnim danima. Koristite električni brod i panoramski vlak kako biste istinski uživali u obilasku nepreglednih prostranstava ovog najpoznatijeg hrvatskog Nacionalnog parka. 

Očekivani dolazak u Zadar je oko 20:00 sati.

Provjerite cijene

Korisne informacije:

  Polasci su garantirani cijelu godinu 

  Park je pod zaštitom UNESCO-a 

  U park možete ući samo u točno određeno vrijeme koje piše na ulaznici, mi osiguravamo ulaznicu za naše goste 

  Kupanje nije dozvoljeno u parku 

  Sve što donosite u park - ponesite sa sobom, ne ostavljajte trag svoga posjeta! 

  Preporučamo udobnu obuću 

  U zimskoj su sezoni Gornja jezera zatvorena, te obilazak traje kraće. 

  Za vrijeme posjeta zimi ponesite toplu odjeću i obuću jer temperature padaju i ispod -10°C 

  Od lipnja do rujna cijena ulaznice je skuplja 

  Nezaobilazni gastronomski specijalitet je janjetina ispod peke (janjetina spravljena ispod željeznog poklopca na otvorenoj vatri) 

  Nacionalni park nije nažalost prilagođen invalidima 

  Garantirani polasci kroz cijelu godinu

Mercedes S klasa (max 3 PAX)

Cjelodnevni najam vozila sa vozačem

Boca vode za svakog putnika

WI FI u vozilu

Mercedes S klasa (max 3 PAX)

CIJENA

10160Kn
BOOK NOW!

Mercedes V klasa Luxury (max 6 PAX)

Cjelodnevni najam vozila sa vozačem

Boca vode za svakog putnika

WI FI u vozilu

Mercedes V klasa Luxury (max 6 PAX)

CIJENA

6825Kn
BOOK NOW!

Mercedes V klasa (max 7 PAX)

Cjelodnevni najam vozila sa vozačem

Boca vode za svakog putnika

WI FI u vozilu

Mercedes V klasa (max 7 PAX)

CIJENA

5325Kn
BOOK NOW!

Mercedes E klasa (max 3 PAX)

Cjelodnevni najam vozila sa vozačem

Boca vode za svakog putnika

WI FI u vozilu

Mercedes E klasa (max 3 PAX)

CIJENA

4835Kn
BOOK NOW!

Mercedes Benz Viano/Vito/Renault Trafic (max 8 PAX)

Cjelodnevni najam vozila sa vozačem

Boca vode za svakog putnika

WI FI u vozilu

Mercedes Benz Viano/Vito/Renault Trafic (max 8 PAX)

CIJENA

4035Kn
BOOK NOW!

Kada priroda oblikuje krajolike, to traje milijunima godina. A kada se nešto gradi toliko dugo, tako temeljito i u tako malenim pomacima, onda to mora biti nešto posebno. Fenomeni postoje, izgrađuju se i oblikuju, i ta priča nikada ne prestaje, ona se uvijek nanovo mijenja i oduševljava nas svojim ishodom. Pleistocen je početak našeg putovanja ka čudu prirode nazvanom Plitvička jezera. 

Ovaj melem za dušu i tijelo priroda je oblikovala desecima tisuća godina. Danas, tisuće vodopada, kaskada, divni krajolici i nestvarne boje jezera više nas podsjećaju na zemlje vilenjaka iz knjiga J.R.R. Tolkiena, nego na zbilju. No, ovo mjesto zaista postoji, nije filmski set. Primjer je to savršenstva krajolika koji očarava svojom ljepotom. 

Legenda o njihovom nastanku kaže da su stanovnici te regije čeznuli za pitkom vodom jer je Crna rijeka presušila. Bez drugih izvora vode, narod se u svojoj muci obratio Crnoj Kraljici za pomoć. Ona je odgovorila na njihove prošnje, te im pozvala obilne kiše. Kiša je padala toliko dugo dok se jezera nisu formirala i napunila vodom, zatim prelila jedno u drugo stvarajući tisuće kaskada svježe vode za žedne seljane. Voda nikada nije prestala teći pa tako i danas postoje jezera. Čak se i ime prvog velikog jezera veže za legendu – ono je nazvano “Prošćansko” - jer je isprošeno molitvama. 

Kako god bilo, Prošćansko Jezero je svakako prvo veliko jezero u parku. Službeno je imenovano 16 jezera, no čini se da ih je mnogo više – veća su jezera slapovima povezana s manjima zamagljujući granice između ovih vodenih tijela. Današnji su izgled ova veličanstvena jezera dobila radom podzemnih rijeka i krškog terena. Sedrene su barijere postale granice unutar kojih su formirana jezera. Ove su prirodne barijere rezultat kalcijevog karbonata i raznih čimbenika okoliša kao što su temperatura, mahovina i alge, voda, mikroorganizmi, bakterije, flora i fauna. Jezera se stalno mjenjaju, rastu i smanjuju se zbog velike koncentracije kalcijevog u vodi. 

Jezera su podijeljena na Gornja i Donja jezera. Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. Zanimljivo je za istaknuti da su Donja jezera građena od vapnenca, a Gornja od dolomita. Najdublje i najveće jezero je Kozjak. Na čijem je mjestu prije više od 400 godina bilo dva jezera koja su dijelila sedrena barijera i vodopad. Zbog povišenog vodostaja u oba jezera, voda je preplavila barijeru, spajajući ih i formirajući ono što je danas najveće jezero u Nacionalnom parku. Ime jezera Kozjak, prema staroj legendi, nastalo je po krdu koza koje se se utopile u jezeru. Nažalost, nesretne su koze naganjali vukovi. 

Danas, na jezeru električni brod pruža dnevne transfere za posjetitelje između Gornjih i Donjih jezera. Mnogi vjeruju da su Gornja jezera vizualno atraktivnija jer je obala razvedenija, sa stotinama sitnih detalja. Donja jezera nalaze se u kanjonu, ispunjenom strmim vodopadima sa visokih stijena. Posjet Donjim jezerima je često dinamičan i vrlo interaktivan: staza vas vodi tako blizu slapova da je nemoguće jamčiti da ćete ostati suhi! Odavde se također možete popeti strmim uskim stazama do vrha kanjona - otkrivajući veličanstveni vidikovac koji u svom čudu pokazuje Nacionalni park. Gdje se jasno može vidjeti prikaz vječne i impresivne moći prirode. 

Ovaj elegantni šumski biser postaje sve popularniji među inozemnim posjetiteljima – pružajući prekrasnoj Hrvatskoj vrlo omiljeno mjesto za posjet. Ljubitelje prirode često privlače Plitvička jezera zbog kaskada i zapanjujuće raznolikosti boja. Ova paleta boja često se naziva najpoznatijom značajkom jezera. Ovisno o kutu sunčeve svjetlosti i broju mikroorganizama i minerala prisutnih u vodi, boja varira od tirkizno zelene do nebeski plave. Otkrit ćete da se ovaj šumski raj polako uvlači ispod vaše kože i nedugo nakon vašeg posjeta pobuđuje potrebu da se vratite, ostanete dulje i otkrijete čim više onoga što je ovdje skriveno. 

Od izlaska sunca do zalaska, sa svakom padalinom, i svakim otopljenim snijegom, sa svakim sljedećim satom ovo čarobno mjesto poprima različit karakter. Odnos prirode i ritam se prilagođava i mijenja, stvarajući “jednom u životu” trenutke svaki dan. Ovaj jedinstveni prizor okružuje i štiti lička šuma. Često neprimijećeno od strane posjetitelja u prolazu, mnoštvo svakodnevnih promjena koje grade ovaj iznimni krajolik pišu svoju beskrajnu priču. U našim je životnim vijekovima nemoguće svjedočiti tisućljetnim promjena, ali sigurno imamo dovoljno vremena za barem jedan posjet ovom bajkovitom mjestu. 

U proljeće možemo uživati u ponovnom rođenju prirode; milozvučnim melodijama glasnog žubora netom otopljenog snijega, cvrkutu ptica i njihovih mladih. Svježi mirisi i žive boje proljeću u Parku daju istinsko blaženstvo. Tijekom ljetnih vrućina, park je osvježavajuća oaza koja svojim posjetiteljima nudi hladne lahore i nezaboravne zalaske sunca. Jesen donosi novu paletu boja - od žarko žute do zagasito crvene. Mameći okupljene da pozdrave svaki proletjeli listić uživajući u predivnoj simfoniji mirisa, boja i krajolika koji se polako priprema za zimski odmor. I konačno, period kada priroda spava prekrivena debelim slojem snježnog pokrivača, vrlo čestim padalinama i ledom. Park oblikuje svoje novo lice, iako djelomično zatvoren zbog sigurnosnih razloga – neprocjenjivo je iskustvo! Zaleđeni vodopadi, te prostranstva prekrivena snijegom čine predivnu zimsku razglednicu koju uvijek iznova možete doživjeti. Plitvice oduševljavaju bez obzira na godišnje doba. 

Taj je šarm prepoznat i od UNESCO-a koji ih je još davne 1979. godine uvrstio na listu zaštićene prirodne baštine. Tim je činom ova ljepota stvarana tisućama godina i svjetski priznata kao mjesto impresivnih geoloških posebnosti. Uz idilične vodopade, predivna jezera te neprekidno strujanje vode, Plitvička jezera svojim posjetiteljima nude još mnogo neistraženih prirodnih raznolikosti. Voda pokriva samo 1% ukupne površine Nacionalnog parka, iako su ovi veličanstveni vodopadi glavni razlog posjeta. 

Bogatu raznolikost parka čine - špilje i planine, vidikovci i duboki ponori, šumski proplanci i krška polja te prekrasna flora i fauna. Djelovanjem krša i voda ponornica stvorilo se podzemno carstvo impresivnih jama, špilja i pećina - pravi mali raj za znatiželjne speleologe. Na zaštićenom području parka nalazi se 30 špilja, no za posjet su otvorene samo: Golubnjača i Šupljara (iznad jezera Kaluđerovac). Ostale poznate špilje su: Mračna špilja, špilja Vila Jezerkinje i Golubnjača na Homoljačkom polju. Ako tražite podzemnu avanturu posjetite Baraćeve špilje – udaljene svega 10 km od Nacionalnog parka. Usudite se istražiti tri predivne špilje, jednostavno nazvane Velika i Mala ili Gornja i Donja (možete koristiti oba naziva za istu), te Treća. 

Prezime Barać nije uobičajeno za regiju Plitvičkih jezera. Prema usmenoj predaji špilje su dobile ime po Baraću koji je u doba Osmanlijskih prodiranja savladao turskog gorostasa. Postoje mnoge legende koje starije generacije strpljivo čuvaju i prenose. Upravo ljudske priče ovom prostoru daju čar i identitet. Tajanstveno područje parka dom je preko 1.400 biljnih vrsta, koje rastu zaštićeno i nesmetano. Potrebno je istaknuti one endemske vrste: livadni procjepak (Chouardia litardiere), krški kukurijek (Helleborus multifidus), hrvatski karanfil (Dianthus Croaticus) i šupaljka (Corydalis solida). Među ugroženim biljnim vrstama parka posebno se ističe jedna vrlo posebna orhideja neobičnog imena – gospina papučica. Ova iznimno rijetka biljka jedna je od najljepših orhideja u Europi. 

Zanimljiva pojava u parku su takozvane biljke mesožderke, od kojih se u Parku nalaze čak tri vrste. Zbog načina ishrane mesožderke su jedinstvene, ove biljke odlikuje ljepota kojom privlače svoj plijen. Bogata prirodna bogatstva regije Plitvička jezera prikazana su obiljem šumskih resursa koji se hrane podzemnim sustavima rijeka i potoka. Stalno promjenjivi krajolik Nacionalnog parka i neprestana i prirodna opskrba vodom osiguravaju vrlo pogodno stanište mnogih vrsta biljaka i životinja. Prilikom obilaska Nacionalnog parka upoznati ćete se sa svim šumskim stanarima unutar ove prostrane regije. 

Međutim možda se nekim stvorenjima ne biste željeli niti približiti…smeđi medvjed (Ursus arctos), vuk (Canis lupus), ris (Lynx), poskok (Vipera ammodytes) i riđovka (Vipera berus) ovo mjesto nazivaju domom! Ove su životinje zaštićene su unutar Nacionalnog parka i na nama je da ne zadiremo i njihova prirodna staništa. U Nacionalnom je parku poznato i zaštićeno: 321 vrsta leptira, 168 vrsta ptica, te 22 vrsta šišmiša. Ova impresivna leteća flota, ali i kopneni te vodeni stanovnici Parka vrlo se rijetko prikazuju posjetiteljima, oni uživaju prednosti zaštite UNESCO-a. Nacionalni park svake godine sudjeluje u Međunarodnoj noći šišmiša s ciljem povećanja svijesti o potrebi za njihovim očuvanjem i zaštitom. Počasno mjesto u domu Plitvička jezera ali i u svakom hrvatskom srcu zauzima kuna zlatica (Martes martes). Mala i spretna životinjica koja je zbog svoga sjajnog i gustog krzna umalo izlovljena. Naime, njezino krzno nekada je na Balkanu služilo kao platežno sredstvo. Stoga joj je na državnoj razini pružena zaštita kako bi još dugo vremena mogli uživati u onoj nestašnoj šumskoj životinjici. U spomen na njenu ulogu u hrvatskoj ekonomiji, hrvatska se valuta danas naziva – kuna! (Hrvatska kuna) 

Lokalna ovca - Lička pramenka, dobro se prilagodila ekstremnim životnim uvjetima ove regije. Oštre zime sa puno snijega te bogata i plodna vegetacija tijekom ljeta, rezultirali su izuzetno ukusnim mesom i mlijekom. Lička se janjetina smatra autohtonom delicijom koju posjetitelji mogu uživati spravljenu na tradicionalan način ispod željeznog zvona zvanog – peka. Svim posjetiteljima preporučamo da kušaju ovu delikatesu! Unutar Nacionalnog parka postoji još jedno posebno područje - Čorkova uvala - jedna od posljednjih netaknutih prašuma u Europi. Ona je zaštićena kao zaseban ekosustav formiran bez utjecaja čovjeka, te kao takav jedinstveno stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama. 

Plitvička su se jezera oduvijek isticala svojom izvanrednom ljepotom i posebnošću, te su kroz povijest mnogi su moćnici odlučili svoje slobodno vrijeme provoditi upravo tamo. Najpoznatija je vila na Plitvičkim jezerima pripadala jugoslavenskom maršalu Josipu Brozu Titu, a izgrađena je od kamena sa planine Medvednice. U vrijeme izgradnje, vila je služila kao rezidencija za lovce, te je bila vrlo moderno opremljena sa kinom, prostorijom za biljar i kuglanom. Danas, vila više nije u uporabi, ali su u tijeku planovi rekonstrukcije i prenamjene. Iako nisu dovršene, vila će imati važnu ulogu u obogaćivanju kulturne baštine Nacionalnog parka. 

Nedvojbeno je da je ova regija prepuna prirodne ljepote, jedinstvenih i složenih ekoloških obilježja, impresivne povijesti i intrigantnih priča. Nacionalni park Plitvička jezera uvijek će oduševljavati ljubitelje prirode i svojim znatiželjnim posjetiteljima otkriti mnoge neočekivane i nezaboravne avanture. Posjetitelji će sa širokim osmijehom dočekati prvi pogled na duboke kanjone, visoke litice i veličanstvene slapove uokvirene bujnim šumskim krajolikom. Svjedočiti ovoj čaroliji, te stvoriti živa sjećanja na jedinstvo s prirodom, razlozi su za posjet ovom prekrasnom mjestu. Svaki posjet, nosti ćete dugo u srcu, i prepričavati ga naraštajima jer Plitvice od njihova nastanka do danas "Nezavršena priča"...